Energie besparen, urgenter dan ooit!

Netmask kan een onderzoek doen naar de kosten van het stroomverbruik en de eventuele koeling van uw ICT apparatuur en daarbij een advies uitbrengen om hierop te besparen.

Hieronder vindt u enige tips die u alvast zelf kunt doorvoeren:

Gebruik een plat beeldscherm en schakel deze automatisch uit

Platte (TFT-) beeldschermen verbruiken gemiddeld 50% minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een pc. Kijk in uw besturingssysteem na wanneer het beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld.

Vervang oudere apparatuur

Jaarlijks neemt de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur (zoals de opslagcapaciteit of processorsnelheid) met ongeveer 100% toe, terwijl het energiegebruik met ongeveer 20% toeneemt. ICT-apparatuur ouder dan vier jaar, heeft in vergelijking tot moderne ICT-apparatuur een zeer beperkte capaciteit ten opzichte van het energiegebruik.

Optimaal benutten ICT-capaciteit

Ook kunt u door het optimaal benutten van uw ICT-capaciteit energie besparen. In de praktijk wordt vaak meer ICT-capaciteit (zoals servers, netwerk en harddisks) gekocht dan noodzakelijk is waardoor overcapaciteit ontstaat. Alle capaciteit van ICT-apparatuur verbruikt elektriciteit, dus ook overcapaciteit.

Energie besparen op uw kopieermachine

In kantoren staan kopieerapparaten soms dag en nacht aan. Moderne kopieerapparaten zijn vaak al voorzien van functies die het energieverbruik in ruststand minimaliseren. U bespaart 10 tot 20% op de energie(kosten).

 

Serverruimte

Wist u dat uitgeschakelde servers toch stroom verbruiken?
ICT-apparatuur in een serverruimte zoals servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur geven veel warmte af. Koeling helpt de bedrijfszekerheid van deze apparatuur te garanderen. Optimaliseer de koeling door de luchtstromen te optimaliseren. Kan de warmte van de serverruimte gebruikt worden voor opwarming van kantoorruimte?

Het nieuwe werken

ICT maakt het nieuwe werken mogelijk. Werknemers kunnen thuis of in de trein inloggen op het werk waarmee ze minder aanspraak maken op de bedrijfsruimte. Hierdoor zijn meer flexibele werkplekken mogelijk.
Een flexwerkpleksysteem levert in kantoren een flinke ruimte- en energiebesparing op. Deze is dan wel ergens anders (zoals op de thuiswerkplek) nodig.

Heeft u nog vragen over energie besparingen?